KESÄBLOGI: Osaava nainen maailmalla

Blogi 3_kuva 3

3. Kohtaamisia New Yorkissa: Angelika Kallio

Teksti: Heidi Hirvonen
Kuvat: Heidi Hirvonen ja Angelika Kallio

Tapaan Angelika Kallion kahvilassa Washington Square Parkin kulmilla. On helteinen perjantai-ilta, ja Kallio on luvannut kertoa työstään ja elämästään – siitä, miten vaatimattomista oloista lähtöisin oleva maahanmuuttajatyttö saavutti unelmansa.

Meille suomalaisille Kallio on se huikean kansainvälisen uran saavuttanut huippumalli, jonka muotisuunnittelija Karl Lagerfeld nosti päämallikseen 1990-luvun alussa. Mallin uransa huipulla Kallio työskenteli Calvin Kleinin kanssa ja poseerasi Ranskan Voguen kannessa. Tultuaan äidiksi 22-vuotiaana Kallio asettui asumaan New Yorkiin ja kouluttautui myöhemmin kiinteistönvälittäjäksi. Työkseen hän kunnostaa ja myy luksusasuntoja varakkaille newyorkilaisille.

Yli kahdeksan miljoonan asukkaan New York on yksi maailman kalleimpia kaupunkeja elää ja asua. Saman kadun varrella Manhattanilla voi nähdä miljonäärien luksustaloja ja kodittoman nukkuvan kadulla. Angelika vahvistaa, että suurin osa kaupunkilaisten tuloista kuluu asumiseen. Edullisia vuokra-asuntoja on harvoin vapaana, ja yksityisiltä markkinoilta vuokratusta pienestä asunnosta voi joutua maksamaan Manhattanilla 2300-3200 dollaria.

Blogi 3_kuva 2

Angelika itse asuu Manhattanilla, mutta hänen elämänsä ei ole aina ollut luksusta ja glamouria. Hän syntyi Latviassa yksinhuoltajaäidin tyttäreksi. Elämä Latviassa oli kovaa, ja Angelikan ollessa 11-vuotias äiti ja tytär muuttivat Suomeen. ”En osannut sanaakaan suomea, ja jouduin aluksi aika tiukille. Yritin parhaani, ja vähitellen opin kieltä ja sain ystäviä.”

Sisukkuus onkin piirre, jota Angelika on tarvinnut menestyäkseen urallaan. Ilman apua ja tukea ei menestyminen olisi ollut mahdollista. ”Mallitoimiston johtaja Laila Snellman on ollut tärkein tukijani. Hän on myös esikuvani, jolta olen saanut inspiraatiota ja uskallusta tavoitella omia unelmiani”, Angelika sanoo. ”Toinen esikuva on ollut oma äiti Rimma. Äiti on herkkä ihminen, mutta minua kohtaan hän oli ankara kasvattaja, joka uskalsi pitää rajat. Nyt jälkeenpäin ymmärrän häntä ja hänen kasvatusmenetelmiään vähän eri valossa kuin nuorempana”, Kallio jatkaa.

Yhä sujuvaa suomea puhuva Angelika toteaa olevansa suomalainen. ”Suomessa meidät hyväksyttiin ja saimme tukea ja apua. Sain vapauden ja mahdollisuuden kasvaa omaksi itsekseni.”

Angelika Kallio on esimerkki siitä, että vaikeistakin lähtökohdista huolimatta voi saavuttaa unelmansa. Tulevaisuus on täynnä uusia suunnitelmia töiden ja opintojen parissa. ”Haluan auttaa muita, erityisesti naisten aseman edistäminen on unelmani. Tiedän omasta kokemuksesta, miten kovaa esimerkiksi yksinhuoltajuus voi naiselle olla.”

Päämäärämme on yhteinen. Päätämme lähteä tutustumaan yhteen New Yorkin naisia auttavista järjestöistä. Millaista siellä on? Se selviää kesän edetessä. Rauhallista juhannusta!

Blogi 3_kuva 1

Lisätietoa:

www.monikanaiset.fi / @monikanaiset / @osaavatnaiset
www.fulbright.fi / @FulbrightFIN
www.nyu.edu / @nyuniversity

Kirjoittaja Heidi Hirvonen opiskelee Fulbright Finlandin myöntämän stipendin avulla New Yorkin yliopiston Culture and Society-ohjelmassa. Hän työskentelee projektivastaavana Monika-Naiset liitto ry:n hallinnoimassa ja Uudenmaan TE-toimiston rahoittamassa työllistämisprojektissa Osaavat naiset, jossa autetaan pääkaupunkiseudulla asuvia maahanmuuttajataustaisia naisia koulutus- ja työpolkunsa alkuun.