MoniNaisten Talo uudistui MoniNaisten Tilaksi

Monika-Naiset liitto sai hienon uutisen viime vuodenvaihteessa: liiton ylläpitämä Helsingin MoniNaisten Tila sai Ak-avustuksen Raha-automaattiyhdistykseltä. Tilan edeltäjä MoniNaisten Talo toimi sitä ennen jo viisi vuotta projektirahoituksella. Tieto myönteisestä rahoituspäätöksestä tarkoittaa sitä, että Monika-Naiset liitto jatkaa kotouttavaa työtä väkivallan uhrien auttamistyön rinnalla. Olisimme miellämme jatkaneet kotouttavaa työtä myös Kemissä, mutta valitettavasti kaksi vuotta onnistuneesti toiminut Kemin MoniNaisten Talo ei saanut jatkoa.

MoniNaisten Tila –toiminta tukee Voimavarakeskus Monikan ja Turvakoti Monan tekemää työtä väkivaltaa kokeneiden maahanmuuttajanaisten auttamiseksi. On huomattu, että väkivaltakierteestä pois päässeet asiakkaat tarvitsevat paljon apua myös muussa kotoutumisessa.

Yksilöllisempää ohjausta ja jatkopolkujen etsintää

Uusi MoniNaisten Tila eroaa vanhasta projektimuotoisesta toiminnasta niin, että toiminta yhteistyökumppaneiden kanssa tiivistyy ja asiakkaan jatkopoluista huolehditaan yksilöllisemmin. Ryhmiä tullaan järjestämään säännöllisesti päiväsaikaan. Teemoina ovat mm. konkreettisten yhteiskuntataitojen ja suomen kielen puhetaidon opettelu. Asiakkailta toivotaan sitoutumista ryhmiin: ennakkoilmoittautumisia otetaan ja maksimiosallistujamäärä on 10.

Ryhmäosallistumisen lisäksi tuetaan naisten henkilökohtaisten tavoitteiden saavuttamista ja ohjataan heitä yksilöllisesti esimerkiksi koulutuspaikkojen löytämisessä. Kerran viikossa on tulossa avoin päivä, muulloin tarvitaan ajanvaraus. Tilassa saa myös ohjausta ja neuvontaa sekä apua asioimiseen. Henkilöstö jalkautuu asiakkaan tueksi kaupungin ja muiden järjestöjen palveluiden löytymisen helpottamiseksi.

Tukea kotoutumiseen naisille, joita tavalliset kotouttamistoimenpiteet eivät tavoita

MoniNaisten Tilan asiakkaat ovat yleensä EU:n ulkopuolelta muuttaneita naisia. Toiminta tukee erityisesti sellaisia naisia, joilla peruskoulutus on kotimaassa jäänyt vähäiseksi. Suomen kieli, arjen taidot ja tietokoneen käyttö ovat taitoja, joita MoniNaisten Tilassa voi hioa. Viime vuosina on huomattu, että MoniNaisten Tilan tarjoamalle tuelle on tarvetta erityisesti TE-keskuksen järjestämään kotoutumiskoulutukseen jonottaville ja naisille, jotka tulivat jo kauan aikaa sitten Suomeen, jolloin kotoutumiskoulutusta ei ollut vielä tarjolla. Myös monilta pienten lapsien äideiltä kotoutumiskoulutus voi mennä ohi. Aamuisin monessa kodissa voi olla myös tilanne, että isä lähtee töihin, lapsi kouluun ja nainen jää kotiin. Tällaisia naisia MoniNaisten Tila haluaa palvella.

On arvokasta, että maahanmuuttajanainen voi toimia päivittäin MoniNaisten Tilan ryhmissä ja tavata muita naisia. Vieläkin arvokkaampaa on, jos sama nainen lisäksi esimerkiksi pääsee peruskouluun opiskelemaan ja löytää SPR:n läksyhelppiryhmästä apua opintojensa suorittamiseen tai oppii tietokoneen peruskäyttöä ja hoitamaan omatoimisesti asioitaan sähköisten palvelujen avulla.

On tärkeää auttaa asiakkaita käyttämään myös kuntien tarjoamia peruspalveluita. Jos maahanmuuttajanaiset eivät näy tarpeeksi kuntien peruspalveluissa, ei heidän kohtaamisessa myöskään kehitytä. Juuri tässä korostuu järjestöjen peruspalveluita täydentävä tehtävä ohjata myös heidät palveluiden piiriin, joita tavalliset kotouttamistoimenpiteet eivät tavoita.

MoniNaisten Tilan koordinaattori Daniela Björklund ja ohjaaja Neleah Kagiri
MoniNaisten Tilan koordinaattori Daniela Björklund ja ohjaaja Neleah Kagiri

 

Vapaaehtoistyötä MoniNaisten Tilassa

Vapaaehtoistyötä ryhmien vetäjänä on tulossa aluksi ainakin arkisuomea-ryhmien vetämisessä. Kyse ei ole pelkästään kielen opiskelusta, vaan puhetaidon vahvistamisesta yhteiskuntataitoja kehittävien teemojen (tasa-arvo, suomalainen työelämä jne.) kautta. Vapaaehtoistyöstä kiinnostuneet voivat olla yhteydessä ohjaaja Neleah Kagiriin, neleah.kagiri(at)monikanaiset.fi. Ryhmän vetäjien tulisi osata suomea hyvin ja sitoutua toimintaan lukukauden ajaksi.

Koordinaattorin ajatuksia

Alkuvuosi on ollut MoniNaisten Tilan suunnittelun ja uudelleenkäynnistämisen aikaa. On ollut mahdollista irrottautua hetkeksi asiakastyöstä ja tutustua siihen, mitä ympärillä tapahtuu ja mitä muut järjestöt ja kaupunki tekevät. Seuraavaksi haluan, että MoniNaisten Tila onnistuu luomaan sellaisia vahvoja yhteistyösiteitä, joiden kautta asiakkaat integroituvat kaupungin palveluihin ja muihin heidän tarvitsemilleen tahoihin. Toiminnan tarkoitus onkin toimia kanavana yhteiskuntaan.

Kesäkuun ensimmäisellä viikolla alkaa kaksi ryhmää ja pääsemme taas tapaamaan asiakkaita ja työskentelemään heidän kanssaan.

Nähdään MoniNaisten Tilassa!

Daniela Björklund

MoniNaisten Tilan koordinaattori
Monika-Naiset liitto ry

© 2020 Monika-Naiset liitto ry · Hermannin Rantatie 12 A, 00580 Helsinki · Tietosuoja