Osaavat naiset -hankkeen syysterveiset: tukea työnhakuun tarvitaan

Kiiruhdan sateisen helsinkiläislähiön läpi kohti metroasemaa ja tervehdin vastaani kävelevää huivipäistä naista. Ohitamme toisemme joka arkiaamu ja tervehdimme pikaisesti – onhan meillä molemmilla kiire töihin. Olemme tutustuneet Monika-Naiset liiton koordinoiman Osaavat naiset -hankkeen kautta. Projekti auttaa pitkään työttömänä olleita maahan muuttaneita naisia pääsemään oman työpolkunsa alkuun.

Itselleni joka-aamuinen töihin lähtö on itsestään selvä asia. Tilastojen mukaan olen kuitenkin etuoikeutettu: työttömyys on kasvussa, ja kuluneen vuoden aikana juuri korkeasti koulutettujen työttömyys on kasvanut. Myös pitkäaikaistyöttömyys on lisääntynyt: Työ- ja elinkeinotoimistossa oli elokuun lopussa 76 000 vähintään vuoden yhtäjaksoisesti työttömänä ollutta työnhakijaa.

Osaavat naiset hanke-esittelyssä TE-toimistossa
Osaavat naiset hanke-esittelyssä TE-toimistossa

Ystävälleni – maahanmuuttajataustaiselle naiselle – työpaikan löytäminen on siis ollut ainakin kolme kertaa vaikeampaa kuin kantasuomalaiselle sisarelleen – näin kertovat tutkimukset. Työpaikan etsiminen on työtä ja työn takana, ja siksi Osaavat naiset -hankkeen kaltaiselle projektille on suuri tarve. Maahanmuuttajataustaisten naisten työllistymisen edistäminen kuitenkin kannattaa: koituuhan jokainen uusi työpaikka myös jokaisen helsinkiläisen eduksi. Kaupunkimme kun on jo useilla aloilla riippuvainen maahanmuuttajien työpanoksesta.

Heidi Hirvonen
Osaavat naiset -hankkeen koordinaattori

Helsingissä ja Vantaalla toteutettava Osaavat naiset -hanke käynnistyi vuonna 2011 ja päättyy vuonna 2016. Hankkeen asiakkaat ovat työttömiä työnhakijoita TE-toimistossa. Hanketta rahoittaa Uudenmaan ELY-keskus. Osaavat naiset -hanke tekee yhteistyötä pääkaupunkiseudun työnantajien kanssa. Helsingin ja Vantaan kaupungit, palvelutalot, päiväkodit sekä lukuisat yksityiset yritykset ovat tarjonneet työmahdollisuuksia hankkeen asiakkaille.

© 2021 Monika-Naiset liitto ry · Hermannin Rantatie 12 A, 00580 Helsinki · Tietosuoja