#RESPECT-kampanja seksuaalista kaltoinkohtelua vastaan alkaa tänään

TIEDOTE 27.4.2016: Yhteistyöllä seksuaalista kaltoinkohtelua vastaan – vastuu on meillä jokaisella

Ilmoitukset seksuaalisesta ahdistelusta ovat poliisin tilastojen mukaan lisääntyneet tammi-maaliskuun aikana merkittävästi verrattuna viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon. Koko Suomessa seksuaalisia ahdisteluja on ilmoitettu 132 kappaletta, kun viime vuonna vastaavaan aikaan niitä oli 44 kappaletta. Helsingissä seksuaalisia ahdisteluja ilmoitettiin alkuvuoden aikana 41, kun vuotta aiemmin vastaava luku oli 5. Rikosnimikkeenä seksuaalinen ahdistelu tuli lakiin syyskuussa 2014.

– Seksuaalinen ahdistelu on ollut julkisessa keskustelussa vahvasti esillä koko alkuvuoden ajan. Asiallinen keskustelu ja oikean tiedon lisääminen on hyvä asia. Poliisi on viestinnässään painottanut, että on tärkeää, että rikoksista ilmoitetaan poliisille mahdollisimman nopeasti. Nyt rikosilmoituksia on tehty selvästi aiempaa enemmän ja seksuaalinen ahdistelu ymmärretään rikokseksi, toteaa rikosylikomisario Jonna Turunen Helsingin poliisin Vakavat henkilöön kohdistuvat rikokset -toiminnosta.

Alkuvuoden aikana käyty julkinen keskustelu toi esille sen, että asiana seksuaalinen häirintä ei ole uusi. Seksuaalista häirintää on ollut suomalaisessa arjessa läsnä aina. Sitä esiintyy työpaikoilla, ravintoloissa, harrastuksissa, kaduilla, puistoissa, netissä, julkisissa liikennevälineissä, lähestulkoon kaikkialla.

– Seksuaalinen häirintä on vakava asia. Kenenkään ei tarvitse sietää puristelua, lääppimistä, kourimista, vihjailuja tai yksityisyyteen meneviä kommentteja. Vain murto-osa seksuaalisesta häirinnästä on sellaista, että siitä tehdään ilmoitus poliisille. Kaikki häirintä ei täytä rikoksen tunnusmerkkejä, mutta minkäänlaista seksuaalista kaltoinkohtelua ei tarvitse sietää, toteaa komisario Johanna Guessous Helsingin poliisilaitoksen Ennalta estävästä toiminnosta.

– Teimme yhdessä kahdenkymmenen toimijan kanssa julkilausuman seksuaalisen itsemääräämisoikeuden, toisten kunnioittamisen ja yhteiskuntarauhan puolesta. Jokainen voi ottaa osaa tämän tärkeän asian puolesta laittamalla sosiaaliseen mediaan itsestään kuvan, jossa käteen on kirjoitettu #RESPECT. Haluamme herätellä ihmisiä ajattelemaan niin omaa kuin muidenkin käyttäytymistä ja sitä, että epäasialliseen käytökseen voi ja pitää puuttua, Guessous painottaa.

Yhteisen julkilausuman on allekirjoittanut 20 eri tahoa, jotka työskentelevät nuorten, aikuisten, naisten, lasten, miesten, poikien, tyttöjen, maahanmuuttajien ja erilaisten vähemmistöjen parissa. Näiden toimijoiden työtä halutaan tehdä näkyväksi, jotta jokainen seksuaalista kaltoinkohtelua kohdannut henkilö tietäisi, mistä voi saada apua ja tukea. Joukossa on myös toimijoita, jotka tekevät laajasti ennalta estävää työtä muun muassa valistamalla, neuvomalla ja jalkautuneena kansalaisten parissa.

Sisäministeri Petteri Orpo pitää toimijoiden välistä yhteistyötä erittäin arvokkaana ja hän tukee julkilausuman viestiä.

– On hyvä, että asiasta nyt keskustellaan aiempaa avoimemmin. Häirinnästä ei pidä vaieta, eikä sitä saa hyväksyä. Tämä julkilausuma muistuttaa, että meillä jokaisella on vastuu toistemme hyvinvoinnista, ja että jokaisella ihmisellä on oikeus määrittää itse oman koskemattomuutensa rajat, sisäministeri Orpo sanoo.

#RESPECT-kampanja julkistetaan tänään 27.4. Kampin kauppakeskuksessa klo 15-16. Tervetuloa paikan päälle tapaamaan asiantuntijoitamme ja samalla voit kuvauttaa itsesi #RESPECT-kampanjakasvoksi!

Voit osallistua kampanjaan myös näin:

Kirjoita kämmeneesi #RESPECT, ota itsestäsi selfie ja jaa kuvasi sosiaalisen median kanavissa seuraavan tekstin kera: ”Olen mukana seksuaalisen itsemääräämisoikeuden, toisten kunnioittamisen ja yhteiskuntarauhan puolesta, oletko sinä? #RESPECT ”

Alla listattuna asiantuntijat, jotka ovat median käytettävissä heti keskiviikkoaamusta 27.4. alkaen:
Helsingin poliisilaitos Johanna Guessous, komisario 0295470605
Helsingin kaupunki Matti Koskinen, turvallisuus- ja valmiusyksikön päällikkö 0931022393
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos Martta October, kehittämispäällikkö 0295247710
Naisten Linja Elina Nikulainen, toiminnanjohtaja 0504131470
Monika-Naiset liitto ry Jenni Tuominen, toiminnanjohtaja 0456759276
Väestöliitto Kirsi Porras, erityisasiantuntija 0503025942
Maahanmuuttovirasto Kati Vahtera, vastaanottoyksikön ylitarkastaja 0295433080
Naisjärjestöt Yhteistyössä – NYTKIS ry Tiina Tuomela, puheenjohtaja 0505444634 ja Johanna Pakkanen, pääsihteeri 0504696242
Kirkon Ulkomaanapu Milla Perukangas, projektikoordinaattori 0406601990
Luona Oy Pekka Tuomola, lääketieteellinen johtaja 0504364082

#RESPECT juliste