Euroopan parlamentin päätöslauselma 14. syyskuuta 2023 prostituution sääntelystä EU:ssa: sen rajat ylittävät vaikutukset ja vaikutus sukupuolten tasa-arvoon ja naisten oikeuksiin (2022/2139(INI)) 

Euroopan parlamentti vahvisti kantansa koskien prostituution sääntelyä, sen rajat ylittäviä vaikutuksia ja vaikutuksia sukupuolten tasa-arvoon ja naisten oikeuksiin, kun mepit hyväksyivät päätöslausuman prostituutiosta EU:ssa syyskuussa Strasbourgissa.  

Mietintö korostaa, että prostituutio ja seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyvä ihmiskauppa ovat paitsi kasvavia ja rajat ylittäviä ilmiöitä, ovat ne myös vahvasti sukupuolittuneita. Kaikista maailmanlaajuisesti tunnistetuista ihmiskaupan uhreista jopa 70 prosenttia on naisia ja tyttöjä. Heistä suurin osa joutuu seksuaalisen hyväksikäyttöön tarkoitetun ihmiskaupan uhreiksi. Euroopan neuvosto on arvioinut, että Euroopassa kansainvälisen ihmiskaupan uhreista 84 prosenttia on prostituutioon myytäviä naisia ja tyttöjä. Erityisen haavoittuvassa asemassa ihmiskauppaan liittyvälle seksuaaliselle hyväksikäytölle ovat vaikeassa elämäntilanteessa olevat alaikäiset tytöt sekä maahanmuuttaneet naiset.  

Mietintö huomioi, että EU:n jäsenmaiden kesken vallitsee lainsäädännön epäsymmetria koskien prostituutiota ja painottaa tarvetta kehittää yhteisiä suosituksia ihmisten perusoikeuksien turvaamiseksi. Mepit nostavat kysynnän vähentämisen keskeiseksi keinoksi ehkäistä ja torjua prostituutiota ja ihmiskauppaa. Mietintö alleviivaa nk. exit-ohjelmien tärkeyden, joiden kautta yksilöiden on mahdollista irtaantua prostituutiosta. Nämä irtaantumisohjelmat puuttuvat Suomesta tällä hetkellä kokonaan. On ensisijaista taata yksilöille oikeudet terveyspalveluihin, koulutukseen ja kattaviin sosioekonomisiin tukiin, jotta hyväksikäytöstä irtaantuminen olisi mahdollista.  

Kansainväliset konfliktit altistavat naisia sekä yli rajojen ilman huoltajaa matkustavia lapsia väkivallalle, seksuaaliselle hyväksikäytölle ja ihmiskaupalle. Jokaisen jäsenvaltion on suojeltava erityisesti haavoittuvassa asemassa olevia naisia ja lapsia väkivallalta ja hyväksikäytöltä. 

On merkittävä edistysaskel, että Euroopan parlamentti on tunnistanut prostituution ja seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyvän ihmiskaupan haitalliset vaikutukset etenkin sukupuolten tasa-arvoon ja naisten ja tyttöjen oikeuksien toteutumiseen yhteiskunnassa. Jotta heikoimmassa asemassa olevien ihmisten oikeudet voitaisiin turvata, vaatii se johdonmukaista politiikka ja toimenpiteitä kuten muutoksia lainsäädäntöön, erityisesti koskien seksin oston kriminalisointia ja uhrien oikeuksien vahvistamista.  

Monika-Naiset liitto on tehnyt jo 25 vuotta työtä maahanmuuttaneiden naisten aseman parantamiseksi ja heihin kohdistuvan väkivallan vähentämiseksi. Vuosien aikana olemme nostaneet monesti esiin seksuaalisen hyväksikäytön tarkoituksessa tapahtuvan ihmiskaupan sukupuolittuneisuutta, prostituutioon joutuneiden naisten korkeaa ihmiskaupan riskiä ja mm. lainsäädännön muutostarpeita. Toivomme, että Euroopan parlamentin päätöslausuma otetaan huomioon Suomessa tulevan tasa-arvo-ohjelman valmistamisessa.  

Teksti

Katariina Ainasoja, ihmiskaupan vastaisen työn asiantuntija, Kriisikeskus Monika
Natalie Gerbert, Kriisikeskus Monikan johtaja

Tietosuoja · Saavutettavuus
The owner of this website has made a commitment to accessibility and inclusion, please report any problems that you encounter using the contact form on this website. This site uses the WP ADA Compliance Check plugin to enhance accessibility.