Ihmiskaupan vastainen työ
Monika-Naisten ihmiskaupan vastainen työ
Ihmiskaupan uhrien auttamistyö, kriisityö, ohjaus ja neuvonta ovat osa Turvakoti Monan ja Kriisikeskus Monikan perustyötä, ja ihmiskaupan uhreja tuetaan myös kotoutumiseen liittyvissä asioissa Kotoutumiskeskus Monikassa.
Asiakastyön lisäksi Monika-Naisten ihmiskaupan vastainen työ on asiantuntijatyötä, esimerkiksi kouluttamista, vaikuttamistyötä ja ammattilaisten konsultointia.
Mahdollisia uhreja kohtaavana ammattilaisena voit olla meihin yhteydessä esimerkiksi
- pohtiessasi ihmiskaupan ja lähirikosten uhrien palvelunohjausta
- miettiessäsi täyttääkö jokin kohtaamasi tapaus ihmiskaupan tunnusmerkit
- kun yrität kartoittaa mitä mahdollisuuksia ja oikeuksia uhrilla tilanteessaan on
- mikäli työpaikkasi kaipaa perehdytystä, lisätietoa tai koulutusta aiheeseen.
Mitä on ihmiskauppa?
Kuka tahansa voi joutua ihmiskaupan uhriksi. Henkilö voi olla ihmiskaupan uhri, vaikka saattaa itse ajatella suostuneensa tilanteeseen, jossa häntä hyväksikäytetään.
Ihmiskauppa on yksilön vapauteen kohdistuva rikos, jossa on kysymys haavoittuvassa asemassa olevan ihmisen kontrolloimisesta ja hyväksikäyttämisestä. Tekijä voi hyötyä uhrista taloudellisesti tai esimerkiksi seksuaalisesti.
Ihmiskaupan eri muotoja yhdistää se, että uhri joutuu alisteiseen asemaan, jossa ei voi enää tehdä omaa elämäänsä ja toimintaansa koskevia päätöksiä. Hyväksikäyttö ja kontrollointi eivät aina näy ulospäin, ja usein ihmistä pidetään ihmisarvoa loukkaavassa asemassa psykologisen kontrollin avulla. Psykologista kontrollia voi olla esimerkiksi väkivallan tai sen uhkan kohdistaminen uhrin perheeseen tai häneen itseensä, uhrin velkaannuttaminen tai pelottelu esimerkiksi maasta poistamisella tai muilla vakavilla seurauksilla uhrille itselleen. Usein tilanne on muodostunut pitkän ajan kuluessa, ja hyväksikäyttäjän ja uhrin välille on muodostunut voimakas valta-asetelma, jota hyväksikäyttöä kohdannut ei pysty kyseenalaistamaan.
Eri ihmiskaupan muotoja ovat esimerkiksi
Seksuaalinen hyväksikäyttö: henkilö voidaan painostaa myymään seksiä tai hän joutuu alistumaan muunlaiseen seksuaaliseen hyväksikäyttöön esimerkiksi yhteisön sisällä.
Kerjäämiseen tai rikolliseen toimintaan pakottaminen: henkilö on pakotettu kerjäämään rahaa, tai tekemään esimerkiksi varkauksia tai muita rikoksia (esimerkiksi huumausainerikoksia).
Pakkoavioliitto ja ihmiskauppa parisuhdekontekstissa: henkilö on joko alun perin pakotettu suhteeseen, johon voi liittyä hyväksikäyttöä. Myös parisuhde, joka on alkanut vapaaehtoisesti, mutta muuttunut sellaiseksi, ettei henkilö pääse siitä enää turvallisesti pois ja häneen kohdistuu väkivaltaa ja hyväksikäyttöä, voi täyttää ihmiskaupan tunnusmerkit.
Työperäinen hyväksikäyttö: henkilö on saatettu tilanteeseen, jossa hän työskentelee vastoin tahtoaan tai lakia / työehtosopimusta / työsopimusta huonommin työehdoin.
Hyväksikäyttö etuuksien saamiseksi: haavoittuvassa tai muuten alisteisessa asemassa olevan henkilön nimissä haetaan esimerkiksi etuuksia, korvauksia ja lainoja tai perustetaan yrityksiä. Hyväksikäyttäjä voi myös ottaa haltuunsa uhrin pankkikortin ja verkkopankkitunnukset tai nostaa kaikki uhrin ansaitsemat palkat.
Muut muodot: ihmiskauppaa voivat olla kaikki muut sellaiset tilanteet, joissa henkilö on asetettu ihmisarvoa loukkaaviin olosuhteisiin.
Mikäli epäilet joutuneesi ihmiskaupan uhriksi, soita kiireellisissä tapauksissa Ihmiskaupan auttamisjärjestelmään +358 295 463 177. Voit saada myös tukea Kriisikeskus Monikasta ja muista auttavista järjestöistä.
Mikäli epäilet toisen henkilön joutuneen ihmiskaupan uhriksi tai mietit voiko joku kohtaamasi tilanne täyttää ihmiskaupan tunnusmerkit, konsultoi ihmiskaupan uhrien parissa työskentelevää tahoa. Voit konsultoida nimettömästi Monika-Naisten ihmiskaupan vastaisen työn koordinaattoria, muita uhrien kanssa toimivia järjestöjä tai Ihmiskaupan uhrien Auttamisjärjestelmää.
Tukea ja lisää tietoa
Johanna Snellman, ihmiskaupan vastaisen työn asiantuntija, 050 4352 305
Kriisikeskus Monika, auttava puhelin 0800 05058 (ma klo 9-19, ti-pe klo 9-16) ja Turvakoti Mona (24h) 045 639 6274.
Muita palveluita ihmiskaupan uhreille
Ihmiskaupan auttamisjärjestelmä, puhelinnumero +358 295 463 177 (24/7)
Rikosuhripäivystyksen ihmiskaupan uhrien auttamistyö
Pro-tukipisteen ihmiskaupan vastainen työ
Pakolaisneuvonta
Lisää tietoa aiheesta:
Ihmiskaupan uhrien Auttamisjärjestelmän verkkosivut
Ihmiskaupparaportoijana toimiva yhdenvertaisuusvaltuutettu
HEUNIN tutkimuksia ja raportteja ihmiskaupasta (englanniksi)